Следвайте Гласове в ТелеграмОколо 48 000 бизнеси в Германия, свързани с

...
Следвайте Гласове в ТелеграмОколо 48 000 бизнеси в Германия, свързани с
Коментари Харесай

Над 48 000 бизнеси от хотелиерския бранш в Германия са затворили врати от 2020 г. досега

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Около 48 000 бизнеси в Германия, свързани с активността на хотелиерския отрасъл, са затворили порти от 2020 година до момента, а други 6100 са подали молби за оповестяване в неплатежоспособност. Това демонстрират заключенията от най-новото изследване на кредитната организация " Кредитреформ " (Creditreform), представено от ДПА.

Експертите чакат секторът да се свие още повече. " Вълната едвам в този момент стартира ", сподели Патрик-Лудвиг Ханч, началник на икономическите проучвания на " Кредитреформ ".

Според изследването една от всеки 10 компании в кетъринг бранша е затворила единствено през предходната година. Достигайки 14 000, броят на банкрутите през 2023 година е по-висок спрямо предходните три години, само че към момента е под равнището отпреди пандемията. Същото важи и за броя на изпадналите в несъстоятелност компании.

Има няколко аргументи за тези проблеми, сподели Ханч и изясни: " Кетъринг промишлеността е един от главните губещи след рецесията през последните години. Кетърингът към момента не се бе възстановил от пандемията, когато понесе нов удар поради инфлацията ".

Неизбежните нараствания на цените обаче отблъскват клиентите. В резултат, поправените по отношение на цените продажби и облаги са под равнищата отпреди пандемията, добави той.

По думите му " общите стопански условия сега са всичко друго, само че не и удобни за бранша " настаняване и отдих ". Увеличението на Данък добавена стойност за заведенията за хранене при започване на годината сигурно не е помогнало за облекчение на обстановката ".

Германското държавно управление краткотрайно понижи Данък добавена стойност за заведенията за хранене от 19 на 7 на 100 в средата на 2020 година - по време на пандемията от ковид, с цел да смекчи въздействието на енергийната рецесия и високата инфлация. От януари тази година още веднъж са в действие старите, по-високи данъчни ставки.

Според " Кредитреформ " броят на обявилите неплатежоспособност в кетъринг промишлеността е повишен с 27 на 100 през предходната година, повече в сравнение с в стопанската система на Германия като цяло. Заведенията за публично хранене и доставчиците на хранителни услуги бяха изключително мощно наранени - там обявилите несъстоятелност се усилват с 67 на 100.

Цели 88 на 100 от всички компании, оповестили неплатежоспособност, са били микропредприятия с до 10 чиновници, до момента в който 49 на 100 са били фирмите, които са на не повече от пет години.

Според специалистите в края на актуалната година броят на заведенията за хранене, кръчмите, сладкарниците и кафенетата, застрашени от несъстоятелност в Германия, ще бъде повече от 15 000.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР